Letadla nesmí spadnout ani s vadami. O nenápadném půvabu „superslitin“

Rozhovor Matouše Lázňovského s ředitelem ÚFM Ludvíkem Kunzem a bývalým hlavním metalurgem První brněnské strojírny Karlem Hrbáčkem, čtěte v rubrice
technet na www.idnes.cz (28. 1. 2020).

Bez vad nic vyrobit nedokážeme, ale musíme vědět, kdy to praskne. To je ve velké a nepřesné zkratce základ pokroku, který udělala v posledních desetiletích věda o materiálech. Podrobněji ho v rozhovoru vysvětlují metalurg Karel Hrbáček a materiálový fyzik Ludvík Kunz.

Stroje, které stojí u základu civilizace, málokdy úplně zmizí a odejdou ze scény. Často se celou dobu vyvíjejí – z laického pohledu možná neznatelně, ale v důsledku zcela zásadně – a přerůstají své první vzory a prototypy. První dieselové motory sklonku devatenáctého století nemají s dnešními kromě principu mnoho společného.

Podobný a často ještě méně viditelný pokrok se odehrává i jinde – v metalurgii, která v řadě využití v posledních desetiletích vstoupila obrazně řečeno do doby „poocelové“. Z čeho a jak se dnes vyrábějí nejnamáhanější součástky strojů kolem nás, vysvětlují ředitel brněnského Ústavu fyziky materiálů Ludvík Kunz a metalurg Karel Hrbáček, bývalý hlavní metalurg První brněnské strojírny.

Celý článek zde: https://www.idnes.cz/technet/technika/superslitiny-z-ceho-jsou-turbiny-letadla.A200125_213022_tec_technika_mla

Kategorie Aktuality CZ, Média CZ.